VOEDING NA TRANSPLANTATIE : EEN STEEDS TERUGKEREND THEMA

 

Patiënten krijgen na hun transplantatie informatie van artsen, diëtisten en verpleegkundigen. Zowel mondeling tijdens gesprekken als via de brochure van het Centrum voor Gezonde Voeding en Diëtiek van het UZ Gent, waarin uitgebreider informatie kan worden nagelezen. 

En toch stellen we -op onze bezoeken en in contacten met lotgenoten- vast dat er nog steeds veel vragen gesteld worden rond voeding en er ook veel terugkomende vragen zijn rond correct eten en drinken na het ontvangen van een nieuwe lever.

 

Een aantal studenten dieetleer van HoGent hebben hun eindwerk gemaakt rond voeding na levertransplantatie. Zij lichtten een aantal belangrijke aspecten toe in een viertal videoclips. Ze zetten de krachtlijnen nog eens dik in de verf.

De clips zijn een welkom hulpmiddel.

Vzw Hepatotransplant Gent mocht meedenken bij de ontwikkeling van deze opdracht.


De videoclips gaan over gezonde en evenwichtige voeding, zout in de voeding, vochtinname en voorkomen van leververvetting.

Het is uiteraard van belang om deze clips te bekijken, samen met de brochure van het centrum voor gezonde voeding en diëtiek van het UZ Gent. daarnaast blijft het belangrijk om jouw eigen vragen te blijven  stellen aan je arts of diëtist.

 

Onze dank gaat uit naar Prof. Dr. Hans Van Vlierberghe -diensthoofd- en Mevr. Lore Hoof -projectmedewerker- van polikliniek maag-, darm- en leverziekten, naar Mevr. Veerle De Mol en Mevr. Isabelle Heyens van het Centrum voor Gezonde Voeding en Diëtiek en de studenten van HoGent.

 

Hieronder de 4 clips :

* Hoe kan je leververvetting vermijden ?

* Gezonde en evenwichtige voeding na levertransplantatie.

* Hoeveel en wat drinken na een nieuwe lever ?

* Opletten met zout in je voeding.